90 procent van de Nederlandse bevolking eet niet volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf.
Functionele voeding steeds populairder
Bij functionele voeding is er vaak sprake van toegevoegde of juist verwijderde ingrediënten om de gezondheidseigenschappen van het product te versterken. Zo kunnen producten bijvoorbeeld worden verrijkt met extra vezels of proteïne, of kunnen ze een lager cholesterolgehalte bevatten. Het doel is om de voedingswaarde te verbeteren zonder concessies te doen aan de smaak en de algehele eetervaring.
Functionele voeding wint steeds meer aan populariteit, omdat consumenten bewust kiezen voor producten die niet alleen de basisbehoeften van voeding vervullen, maar ook specifieke gezondheidsvoordelen bieden. Denk hierbij aan voedingsmiddelen die bijdragen aan een sterker immuunsysteem, een verbeterde spijsvertering, of een verhoogd energieniveau.
Voor gezonde mensen die gevarieerd en gezond eten volgens de Schijf van Vijf, hebben functionele voedingsmiddelen minder voordelen dan mensen die zich niet aan de richtlijnen houden. Slechts 10 procent van de Nederlandse bevolking eet volgens de Schijf van Vijf. Voor een groot deel van de bevolking zouden deze functionele voedingsmiddelen gezondheidsvoordelen bieden.
Gemiddeld hebben gezonde mensen per kilogram lichaamsgewicht 0,83 gram eiwit per dag nodig. In Nederland ligt het gemiddelde voor mannen op zo’n 85 gram en voor vrouwen op 67 gram.
De gemiddelde vezel inname in Nederland is veel lager dan de ADH van 25 tot 30 gram, namelijk 21 gram.
Voor productontwikkelaars ligt de uitdaging in het creëren van deze functionele producten zonder dat de sensorische kwaliteiten, zoals smaak en textuur, hieronder lijden. Sensorische tests spelen daarom een cruciale rol bij de ontwikkeling van functionele voeding. Deze tests zorgen ervoor dat nieuwe producten niet alleen aan de gezondheidsverwachtingen van consumenten voldoen, maar ook aantrekkelijk zijn voor de zintuigen. Zo wordt de kans vergroot dat deze innovaties succesvol worden en breed geaccepteerd raken.