arrow_back Back to overview

Essensor uit Food Valley ontwikkelt nieuwe geurtest

In haar streven om de beste ruikers en proevers van Nederland te kunnen selecteren voor haar sensorische panels en haar klanten ontwikkelde Essensor haar eigen geurtest: de NOSE – Normative Odor Screening Essensor. Deze test is ook voor andere bedrijven geschikt om uit te zoeken wie de beste ruikers/proevers zijn.

75 tot 95 procent van wat wij denken te proeven komt binnen via onze neus
Smaak komt tot ons via al onze zintuigen. Ruiken, zien, horen, voelen, proeven, ze spelen allemaal een rol in hoe we de smaak van iets gewaar worden, echter is de reuk ons belangrijkste smaakorgaan. Niet alleen de geuren die je opsnuift met je neus, ook via de zogenaamde retronasale perceptie: aroma’s die vanuit onze mond naar de neus gaan als we op voedsel kauwen en het doorslikken. 75 tot 95 procent van wat we denken te proeven, nemen we waar met onze neus. Daarna komen onze ogen, gevolgd door de oren en onze tastzin. De tong komt pas op de laatste plaats!

Over de NOSE
In tegenstelling tot consumentenonderzoek worden smaakpanels voor analytisch sensorisch onderzoek geselecteerd én getraind. Deze panelleden moeten aan strenge eisen voldoen, want ze worden immers gebruikt als ‘meetinstrumenten’. Om te beginnen, mogen de kandidaten geen zintuiglijke gebreken hebben zoals anosmie (niet kunnen ruiken) of smaakongevoeligheid. “AIs daar wel sprake van is, dan verwijzen wij deze kandidaten in de regel door naar het Reuk- en smaakcentrum in Ede (een samenwerking tussen Wageningen Universiteit en Ziekenhuis Gelderse Vallei)”, aldus Alard Verhoef, Projectmanager bij Essensor en nauw betrokken bij de ontwikkeling van het nieuwe meetinstrument.

Essensor selecteert uitsluitend de 10% best ruikende kandidaten uit de markt voor haar smaakpanels. Om deze kandidaten zo goed mogelijk te kunnen screenen heeft Essensor een nieuwe geur herkenningstest ontwikkeld; de NOSE. Dit  is een geurtest met 25 geuren (gerelateerd aan food) in geblindeerde flesjes, waardoor de deelnemers de inhoud niet kunnen zien. Per flesje maakt iedere deelnemer haar keuze (uit een 30-tal mogelijkheden) welke geur wordt geroken.  Essensor heeft begin dit jaar met veel succes al haar nieuwe panelleden geselecteerd, mede op basis van hun resultaten op de NOSE. Daarnaast wordt de NOSE  door Essensor ook ingezet voor het selecteren van sensorische panels in opdracht van haar klanten.

Over Essensor
Het sensorisch marktonderzoeksbureau ESSENSOR uit Foodvalley/Ede staat bekend om haar vakkundige uitvoering van panel- en consumenten onderzoeken in de foodsector. In opdracht van de fabrikanten van zowel huis- als A-merken en het supermarktenkanaal worden wekelijks talloze smaaktesten uitgevoerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Jan Willem Steunenberg / Commercial Director
0651 557884 / 0318 452222
j.w.steunenberg@essensor.nl

Wil je hier meer over weten?

Neem contact op met Jan Willem


Related posts